miércoles, 27 de abril de 2011

Passejada per Canovelles

És inevitable fer una entrada sobre la meva feina: promoció del municipi de Canovelles. Desenvolupant un pla per mostrar allò que té més interès de Canovelles a la gent que no ho coneix és imprescindible treure aquells elements menys coneguts i mostrar-los d'una manera atractiva.



Els que coneixen una mica el municipi saben que la població està repartida de manera desigual. El barri de la Barriada Nova acull la majoria de la població, però hi ha una extensa superfície que conforma l'entorn natural de Canovelles, desconeguda per la immensa majoria d'habitants. I és que Canovelles tradicionalment és un municipi de pagesia (ja ho diu el mateix nom de CAN i OVELLES) i encara se'n conserven algunes de les masies antigues i històriques de l'indret.





Aquesta imatge que veiem a dalt és el camí de Can Colomer que allunya al caminant del centre del municipi, tal com es pot apreciar en la imatge. Durant aquesta pujada d'uns 700 metres es pot observar al darrere (com veiem a la fotografia) la plana del riu Congost amb Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès, a l'esquerra el barri de masies de Sanaüja de Canovelles i al davant els cims del Tagamanent, les Agudes, el Turó de l'Home i el Montseny.
Seguint per aquesta pista el caminant es topa amb la primera masia singular i destacable de Canovelles: la masia de Can Colomer. Aquesta masia data del 1554 i durant l'últim any ha estat declarada bé cultural d'interès local, cosa que obliga als propietaris preservar-la tal com està actualment. La casa és d'una gran bellesa, tot i que està deshabitada. A continuació podeu veure-la.






A continuació, i seguint el camí que segueix recte en tot moment, hem de travessar la nova via de comunicació que divideix Canovelles en dos, la C-17, per un pas subterrani. Un cop travessat i reprenem novament la pista sense asfaltar ens acostem a un parell de cases singulars de Canovelles amb els seus trets distintius. Arribem a una zona de bosc que també cal seguir recte i voregem els boscos, que són els boscos de Can Canyelles, una altra masia del municipi. A continuació podeu veure una imatge amb una zona de bosc de Canovelles, una imatge inusual per als caminants. Així és Canovelles: un poble que sorprèn.








martes, 19 de abril de 2011

L'Aplec de Canovelles

L’Era de Can Castells i la Font de Can Duran s’omplen cada dilluns de Pasqua per celebrar l’aplec de Canovelles. Aquesta gran festa popular organitzada per la Comissió Sant Antoni Abat i l’Ajuntament de Canovelles inclou un seguit d’actes de caire esportiu, cultural i popular que aplega un munt de gent.
El dia comença amb la tradicional cursa de fons pels carrers de Canovelles i al migdia es realitza una demostració de cultura popular tot caminant cap a l’Era de Can Castells per, finalment, arribar a la Font de Can Duran, on es prepara la paella popular, per passar la tarda en un dinar de germanor al mateix camp de futbol de Can Duran.
Aquest any, els dies 24 i 25 d’abril l’Aplec tornarà a omplir de gent els carrers del municipi per gaudir d’aquesta diada festiva. A la tradicional arrossada se li afegeix, el 24 d’abril a dos quarts de cinc de la tarda, una demostració d’Agility amb gossos. A més, el dilluns de Pasqua es durà a terme la recuperació d’una activitat dels anys noranta que es feia a Canovelles: la gimcana de tractors pel camp de Can Colomer.
Finalment, de la diada en destaca el ball de gitanes que es farà a l’Era de Can Castells a partir de les cinc de la tarda i seguidament el ball de tarda amb el Duet Magma.
Aquesta festa compta amb el seguiment de la majoria de la població de Canovelles i fins i tot visitants d’altres municipis, com ara Granollers.





La font de Can Duran de Canovelles

jueves, 14 de abril de 2011

Abril Cultural

Dissabte passat Albert Espinosa, el director de l’exitosa sèrie de la Televisió de Catalunya Polseres Vermelles, va omplir la llibreria La Gralla de Granollers. En aquesta ocasió presentava el seu nou llibre “Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue’m vine” i va acollir a centenars de joves que es van apropar per veure al seu director de cinema, de televisió i escriptor preferit. Aquest era un dels actes que donaven el tret de sortida a les activitats culturals de Granollers preparades per aquest abril en el què el dia de Sant Jordi serà la jornada amb més activitats d’aquest mes d’abril.



El dia de Sant Jordi, el dissabte 23 d’abril una vintena d’escriptors participaran a la trobada d’autors locals i comarcals a la plaça de la Porxada. Alguns dels autors que vindran a Granollers seran Anna Aguilar-Amat, Carme Ballús, Montse Bosch, Eulàlia Canal, Carme Clusellas, Víctor del Àrbol, Pere Diumaró, Blanca Nualart, Marina Martori i Jordi Julià. Tots ells són autors i autores de Granollers i la comarca que han publicat en el darrer any i parlaran sobre els seus llibres i en signaran al públic assistent.


Aquest any, el pregó de Sant Jordi a Granollers el farà el poeta i escriptor Miquel Desclot i farà un homenatge al llibre. Aquest any, coincidint la diada amb Setmana Santa, l’Ajuntament ha decidit continuar amb la programació pròpia de cada any i ocupar els carrers i places amb llibres, convidant a tothom a la festa de les lletres.


La vigília, divendres 22, la fira del llibre s’instal·larà a la Porxada i al carrer d’Anselm Clavé a partir de la una del migdia, organitzada per les llibreries i floristeries de la ciutat. L’endemà dissabte 23 al matí. Altres propostes per gaudir de la festa arriben de les noves tecnologies. L’equipament juvenil de Granollers, el GRA, convoca una nova edició del concurs de poesia SMS i com a novetat proposa la creació d'una novel·la escrita en grup a través de tweets del 18 al 28 d'abril.


miércoles, 6 de abril de 2011

Nova edició del Mercat Audiovisual de Catalunya

Aquesta setmana l’entrada va dedicada a una fira de tecnologies de la comunicació d’àmbit català que se celebra anualment a Granollers. Es tracta del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) i aquest any arriba a la seva 12a edició. L’Ajuntament de Granollers, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han decidit fa pocs dies que se celebrarà la fira els dies 8 i 9 de juny.



En aquesta fira es mostren les novetats tecnològiques del sector de la comunicació, però bàsicament està dedicada als professionals. A més, és un punt de trobada i reflexió: l’any passat va haver unes conferències-debat sobre la televisió pública, i unes reunions de treball per parlar i reflexionar sobre temes de la comunicació. L’any passat també es va oferir un stand on TV3 va mostrar a tot el públic el que seria el seu futur: Televisió de Catalunya en alta definició i en tres dimensions. D’aquesta manera, els assistents podien veure anticipadament el que ara començar a ser una realitat a la Televisió de Catalunya i altres televisions d’àmbit estatal i mundial.



Per aquesta edició, el dia 8 de juny està dedicada a les televisions de proximitat i el dia 9 de juny a les productores audiovisuals. Com a novetat d’enguany, es crea el MAC 2.0, una nova plataforma a internet per ajudar a desenvolupar projectes audiovisuals.




Què suposa per a la ciutat? Durant els dies que se celebra el MAC a Roca Umbert Fàbrica de les Arts (equipament del qual he parlat en anteriors entrades), la ciutat acull a un munt de professionals del sector. Els organitzadors del MAC aprofiten per projectar ells mateixos la ciutat a nivell de fesets, gastronomia, comerç i fins i tot lloc d’acollida d’emprenedors. I és que en el mateix equipament, Roca Umbert, s’hi troba el viver d’empreses de Granollers, uns espais que s’ofereixen per als empenedors que volen iniciar el seu projecte. Durant aquests dies, doncs, els hotels, restaurants i botigues de la ciutat s’omplen de professionals que visiten durant dos dies el Mercat Audiovisual de Catalunya.




Qualsevol interessat pot inscriure’s gratuïtament fins el 3 de juny a través del seu web http://www.audiovisualmac.com/.



sábado, 2 de abril de 2011

Albert Pla i Pascal Comelade a Granollers


Divendres 1 d’abril el Teatre Auditori de Granollers ha acollit l’espectacle Somiatruites del cantant Albert Pla i el pianista Pascal Comelade. Aquesta parella de protagonistes formen un duet fantàstic i surrealista. En la seva posada en escena van acompanyats en tot moment de titelles i una escenografia senzilla feta de petites sorpreses esteses pel terra, en el típic desordre d'un somni, com un disc de vinil, un ukelele, una regadora, un petit televisor o un ram de flors.

La formació de Somiatruites al complet.


La representació pren forma d'història que comença abans d’anar a dormir. La sensació de mig insomni i no poder-se adormir es transmet al públic amb les melodies de Comelade i les surrealistes lletres de Pla. I la representació de Somiatruites sembla feta a la mida d’Albert Pla: en els somnis hi té cabuda qualsevol cosa, i aquest és l’atractiu, de fet, de les lletres del cantant. Però en això tothom ho te molt clar, o t’agrada molt Albert Pla o no t’agrada.
Tota la representació està feta a partir de cançons petites i ambients musicals que il·lustren aquest món oníric d'anhels, pensaments i estats d'ànim que sentim abans d'anar a dormir. Una fictícia apagada de llum dóna peu a que el cantant Albert Pla es col·loqui al cap unes llums d'emergència i es passegi pel públic amb la seva guitarra i sorprèn amb la seva capacitat de canvi d'estils de música i d'idiomes: una cançó dolça, un bolero o una rumba cantada en catala o en castellà o, fins i tot, en anglès.

En general és una obra entretinguda, divertida i curiosa, però no se li dóna el protagonisme merescut de Pascal Comelade, que passa desapercebut enmig d'un món de titelles i somnis més propis d'un genial Albert Pla, qui dia a dia i representació rere representació millora la seva tècnica en la posada en escena.


Vegeu en el vídeo una de les cançons cantades en la representació
Somiatruites fent referència a altres grups de música catalans.