Un bombardeig aeri consisteix en un atac amb avions contra tropes, ciutats o edificis amb el propòsit de desmoralitzar l’enemic, atacant a la població civil, bàsicament. Aquesta pràctica va ser utilitzada durant la primera i la segona Guerra Mundials. Durant la nostra Guerra Civil (1936-1939) també es va practicar aquest tipus d’atac. Tot i que el primer bombardeig sobre població civil es va produir sobre el poble de Durango, aquest atac es va fer popular amb el bombardeig sobre Guernica (el País Basc), a mans de la Legió Condor. Tot i així, cal dir que a la comarca del Vallès Oriental, la mateixa legió va bombardejar Granollers, majoritàriament, i Mollet del Vallès, les Franqueses, etc. el 30 de maig del 1938, data en la què tots els granollerins i habitants de la comarca recorden el fet i lamenten els centenars i centenars de morts que va causar aquest atac.
El centre de Granollers després del bombardeig
Per conèixer el bombardeig es poden consultar els llibres d’història i fins i tot mirar els múltiples vídeos de Youtube amb fotografies de l’atac i altres... Un 30 de maig de 1938 tota una legió d’avions Còndor van sortir de Mallorca per bombardejar tota la plana del riu Congost, a l’alçada del Vallès Oriental. Aquests cinc avions italians tipus Savoia-S 79 van sobrevolar el Vallès Oriental aquell dimarts tràgic per a molts granollerins al servei del general Franco. Granollerins i persones d’altres pobles veïns ja treballaven feia estona i d’altres feien cua per tal d’adquirir l’avituallament tan necessari amb les targetes de racionament a la Porxada, on es repartia el menjar. I fins i tot infants i grans traspassaven la ratlla d’entrada o de sortida de les escoles. Algunes persones anaven a la recerca de la premsa diària, etc. A les 9,05 hores i en tan sols un minut els cinc avions Savoia van tirar 40 bombes de 100 quilos, 10 de 20 quilos i 10 de 15 quilos. Les bombes van caure en els carrers més cèntrics de Granollers: al carrer Anselm Clavé (on van quedar afectats diversos edificis, com la Fonda Europa, que era en aquells moments seu de la Col·lectivitat Gastronòmica), a la plaça de Maluquer i Salvador, a la Porxada i molts d’altres carrers del nucli antic de la ciutat.
La Porxada, el centre de la ciutat, gairebé destruïda totalment.
Segons el balanç que va fer l’Ajuntament d’aleshores van comptabilitzar una vuitena d’edificis sinistrats, i el cost dels danys d’unes 637.000 pessetes. A més, es va comptabilitzar una xifra provada de morts de 224 persones, de les quals 124 van ser dones i 84 homes. Unes 16 persones van quedar sense identificar.
Des del 70è aniversari del bombardeig, el 2008, cada any pel maig a Granollers s’organitzen activitats per recordar aquest esdeveniment sota el nom Vila Oberta a la Pau. Aquest any se’n commemora el 73 aniversari i al programa hi configuren una quinzena d’activitats com ara exposicions, presentació de llibres, activitats amb els centres educatius i portes obertes al refugi que comencen des d’aquest cap de setmana i fins el primer dia de juny. Podeu consultar tota aquesta informació a la pàgina web institucional de Granollers al web www.granollers.cat
A Granollers es coneix l’existència de diversos refugis que foren utilitzats durant la Guerra Civil espanyola. Un d’ells, el de la plaça Maluquer i Salvador, va ser reobert durant l’hivern i la primavera del 2008 per celebrar l’aniversari, i ara aquest és obert alguns dies de l’any per a les visites i els curiosos que es disposin a conèixer una mica més de la seva història. Un fet curiós i destacable de la reobertura del refugi, a banda del seu èxit de visites durant els primers dies, hi ha la troballa que es va efectuar dins d’aquest: un xumet. Queda la possibilitat d’imaginar-nos que és un xumet amb molta història, que es deixà dins una mare amb el infant en un moment de nerviosisme, crits i plors entre bombes...
Refugi antiaeri del plaça Maluquer i Salvador de Granollers.
No hay comentarios:
Publicar un comentario